Οι λόγοι για τους οποίους ένας άνθρωπος μπορεί να απευθυνθεί σ’ έναν ψυχολόγο είναι τόσοι όσοι και οι άνθρωποι που θα απευθυνθούν σε έναν ψυχολόγο. 


Ενδεικτικά, ομαδοποιώ βασικές θεματολογίες που προκύπτουν συχνά:

 

Σχέσεις

Οι σχέσεις –συντροφικές, συγγενικές, φιλικές, επαγγελματικές- είναι το φυσικό περιβάλλον του ανθρώπου. Όταν είναι ανεπαρκείς ή γίνονται επανειλημμένα πηγή δυσάρεστων συναισθημάτων, έρχεται η στιγμή να επανεξετάσουμε τον ρόλο μας σε αυτές.


Μεταβατικές περίοδοι

Ανασύσταση οικογένειας, τα ενήλικα παιδιά φεύγουν απ’ το πατρικό, γάμος, νέος γονιός, αδερφάκι καταφτάνει, μεικτοί γάμοι, σύνταξη, εμμηνόπαυση, οποιαδήποτε αλλαγή που σηματοδοτεί μια νέα φάση ζωής, καλεί για αναπροσαρμογή


Συναίσθημα

Άγχος, κατάθλιψη, θυμός, είναι φορές μας που μας κυριεύουν τόσο, ώστε φαίνεται να επισκιάζουν ο,τιδήποτε άλλο. Τότε δυσκολευόμαστε να υπάρξουμε με ένα τρόπο που να μας ικανοποιεί. Θα αναζητήσουμε βοήθεια προκειμένου να καταλάβουμε καλύτερα τον εαυτό μας και να του προσφέρουμε αυτά που χρειάζεται.

 

Κρίσιμες αποφάσεις

Υπάρχουν στγμές που καλούμαστε να πάρουμε σημαντικές αποφάσεις που θα έχουν αντίκτυπο σε εμάς και τους γύρω μας. Τότε θέλουμε να φωτίσουμε το ζήτημα από όλες τις πλευρές, να δούμε καθαρά τη μεγάλη εικόνα, ώστε να αποφασίσουμε με καθαρό μυαλό και ήσυχη συνείδηση.


Αντιμετώπιση κρίσης

Το αναπάντεχο είναι μέρος της ζωής και συχνά μας βρίσκει απροετοίμαστους. Πένθος, διαζύγιο, ασθένεια, απώλεια εργασιας και άλλες καταστάσεις, θέτουν νέα δεδομένα που καλούν για αναθεώρηση και επαναπροσδιορισμό.


Μέλος της οικογένειας

Γονείς ρωτούν για το μεγάλωμα του παιδιού ή των παιδιών τους, η οικογένεια ρωτά για την αντιμετώπιση ενός μέλους της.