Γιατί να επισκεφτώ έναν ειδικό;

Οι δυσκολίες που οδηγούν σε έναν ψυχολόγο δεν έχουν να κάνουν απαραιτήτως με βαριές διαταραχές και ψυχικά νοσήματα. Πολλοί επιδιώκουν να καταλάβουν τον εαυτό τους, να γίνουν πιο αποτελεσματικοί, να έχουν καλύτερο έλεγχο της ζωής τους ή να αναζητήσουν ένα διαφορετικό τρόπο ζωής. (βλ. Συχνά Αιτήματα)


Πόσες φορές πρέπει να πάω;

Εξαρτάται από τη φύση του αιτήματός σας, αλλά και από το είδος της απάντησης που ζητάτε. Αν θέλετε να αντιμετωπίσετε μια κρίση «εδώ και τώρα», ένας περιορισμένος αριθμός συνεδριών θα είναι αρκετός. Αν θέλετε να συνδέσετε το πώς έχετε μεγαλώσει με το πώς λειτουργείτε σήμερα ως άνθρωπος, θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος. Σε κάθε περίπτωση, ο χρόνος είναι κάτι που συναποφασίζεται μεταξύ θεραπευτή και θεραπευόμενου και προκύπτει από τη μοναδικότητα του ανθρώπου που ζητάει βοήθεια καθώς και του είδους της βοήθειας που ζητάει.


Πώς ξέρω αν ο ψυχολόγος που πήγα είναι καλός;

Σε γενικές γραμμές, ένα πτυχίο αναγνωρισμένο από το κράτος, η εγγραφή σε επαγγελματικό σύλλογο και η άδεια ασκήσεως επαγγέλματος είναι τα μίνιμουμ βασικά κριτήρια για την αξιοπιστία ενός ειδικού.
Ως προς τις θεωρητικές μεθόδους, έρευνες δείχνουν ότι τείνουν να έχουν ισότιμα αποτελεσματα. Αυτό που κάνει τη διαφορά είναι η ικανότητα του θεραπευτή, που εξάλλου, πέρα από την κυρίως προσέγγισή του, μπορεί να χρησιμοποιεί τεχνικές και από άλλες προσεγγίσεις.
Καθοριστικό ρόλο θα παίξει η σχέση που θα διαμορφώσετε με τον ειδικό, γι αυτό σημαντικό είναι να αισθάνεστε άνετα, να νιώθετε ότι σας ακούει, σας κατανοεί και στοχεύει να βοηθήσει.
Καθότι η σχέση δεν χτίζεται από τη μια στιγμή στην άλλη και η αλλαγή δεν προκύπτει σε μια στιγμή, θα χρειαστεί να δώσετε λίγο χρόνο στη διαδικασία. Να επιτρέψετε στον ειδικό να σας γνωρίσει, αλλά και να τον γνωρίσετε κι εσείς. Αν νιώσετε άνετα κατά τις πρώτες συνεδρίες, δεν υπάρχει λόγος να απευθυνθείτε αλλού. Σε αντίθετη περίπτωση όμως, δοκιμάστε κάποιον άλλον ειδικό. Αν πάλι κι όλοι οι επόμενοι φαίνεται να «μην σας κάνουν», τότε… ίσως θα χρειαστεί να αναρωτηθείτε αν όντως θέλετε να μπείτε σε μια θεραπευτική σχέση.
Σε κάθε περίπτωση, μην διστάσετε να ρωτήσετε και τον ίδιο ό,τι χρειάζεστε να ξέρετε σχετικά με την ακαδημαϊκή και επαγγελματική του πορεία.